Marokon sunnuntaisissa mielenosoituksissa kuoli ainakin viisi ihmistä, kertoo maan sisäministeri Taib Cherkaoui. Monissa Marokon kaupungeissa ihmiset osoittivat mieltä.

 

Sisäministerin mukaan maan pohjoisosassa sijaitsevassa Al-Hoceiman kaupungissa on löydetty viisi ruumista mielenosoitusten yhteydessä poltetun pankin raunioista.

 

Mielenosoituksissa loukkaantui sisäministeriön lukujen mukaan kaikkiaan 128 ihmistä. Heistä 115 oli turvallisuusjoukkojen jäseniä. Poliisi pidätti 120 ihmistä.  Näiden lukujen todenperäisyyttä voi epäillä.  Erityisesti turvallisuusjoukkojen loukkaantuneiden määrä on perin suuri.

 

Mielenosoittajat vaativat lähinnä kuninkaan vallan kaventamista.  Ajatuksena ovat eurooppalaiset monarkit, jotka ovat miltei täysin vallankäytön ulkopuolella.  

 

Muita vaadittuja muutoksia on toki myös, kuten parempia sosiaalipalveluja (meikäläisittäin niitä ei edes ole), poliittisten vankien vapauttamista, vapaampaa tiedonvälitystä, minimipalkan nostoa (minipalkka on täysin muodollinen, sillä sen noudattamin on täysin eri asia, kuin sen olemassaolo) sekä berberi-kielen aseman tunnustamista.  Toistaiseksi ei uskonnonvapaus ole ollut mitenkään esillä.  Jos se olisi kristittyjen toimesta julkisesti esillä, toiminta voitaisiin tulkita kapinaksi kuningasta vastaan.  Yleisen käsityksen mukaan (asian todenperäisyydestä en olisi niinkään varma) nykyinen kuningassuku on lähtöisin "profeetta" Mohamed'ista.  Kapina kuningasta vastaan = varma kuolema.