Libya, Algeria, Mali, Nigeria ja Mauritania jakavat keskenään noin kahdeksan miljoonan neliökilometrin laajuisen erämaa-alueen nimeltään Sahel (en tiedä käytetäänkö tätä nimitystä Suomessa...)  Kyseessä on yksi osa Saharan vielä suuremmasta erämaasta.

Alue on muodostumassa ongelmalliseksi, koska viime viikkoina Libyan armeijan palkkasotilaat sekä samassa armeijassa palvelleet tuaregit (Sahalin yksi erämaaheimo) ovat ylittäneet Malin ja Nigerian rajoja.  Malissa maan turvallisuudesta vastuussa oleva henkilö arvioi rajan ylittäneitä olevan noin 600. Nämä entiset sotilaat tuovat mukanaan aseita ja ammuksia, joita he voivat myydä tai käyttää itse.  He voivat muodostaa ”Sahelin armeijan”, jonka arvioidaan voivan vastustaa mitä tahansa tällä alueella sijaitsevaa valtiota.  Osalla valtioista on vähemmän sotavälineistöä kuin näillä salakuljettajilla, jotka ylittävät helposti maiden rajat.

Algerian aika on nyt kääntää näkyvästi « kelkkansa », koska se oli luottanut Kadhafin voittoon.  Algerian valtion alueelle kuuluu 25 % koko Saharan erämaasta.