"Olemme päättäneet aloittaa yleisen perustuslaillisen uudistuksen", on ilmoittanut Marokon kuningas Mohammed VI, painottaen « lujaa sitoutumistaan antaa voimakkaan vauhdin (…) meneillään olevalle syvältä uudistavalle dynamiikalle”.

 

Yksi perustuslaillinen uudistus on berbereiden, eli heidän omalla kielellään « amazigh’ien », perustuslaillinen hyväksyntä tasa-arvoisiksi kansalaisiksi.  Näiden berbereiden, Pohjois-Afrikan arabeja edeltäneiden asukkaiden, nimi suomeksi käännettynä on « vapaa mies ».  Heidän joukossaan on ollut monia kristittyjä ennen muslimien saapumista maahan.  Toinen uudistus on ”pääministerin aseman vahvistaminen” ja ”halu kohottaa oikeuslaitos riippumattomaksi vallankäyttäjäksi ».

 

Kuninkaan puheen jälkeen kaikkialla Marokossa alkoi mielenosoitusliikkeen tukahduttaminen.  Tämä väkivalta mielenosoittajia kohtaan näyttää peruslain luonteen, jonka palatsi on myöntämässä.  Perustuslaki on kuin kansalle annettu lahja, vaikka kyseessä ovat oikeudet, jotka kuuluvat jokaiselle.  Ei mielenosoituksia, ei vastalauseita.  Kansan oletetaan odottavan kärsivällisesti ja passiivisesti, kunnes heille tarjotaan perustuslaki.

Mielenosoittaja Ali Fkir kirjoittaa : ”Totuuden piilottamiseksi loukkaantuneita kummaltakin puolelta hyväksytään sairaaloihin, joihin lehdistö, ihmisoikeuksien kannattajat jne. pääsevät tarkkailemaan tilannetta.  Kun taas loukkaantuneet siviilit, joita virallinen valta on haavoittanut, viedään muualle, kauaksi uteliaiden silmiltä”.