"Olemme päättäneet aloittaa yleisen perustuslaillisen uudistuksen", on ilmoittanut Marokon kuningas Mohammed VI eilen, painottaen « lujaa sitoutumistaan antaa voimakkaan vauhdin (…) meneillään olevalle syvältä uudistavalle dynamiikalle”.

Maasta ei ole päästetty uutisia ulkopuolelle, mutta mielenosoituksissa on siellä kuollut useita ihmisiä.  Tämä tieto on saatu marokkolaisilta itseltään.  Esimerkiksi Tanger’in kaupungissa on annettu jopa 10 vuoden vankilarangaistuksia.

Puheessaan kuningas luetteli demokraattisten uudistuksiensa seitsemän perustetta (joita kaikkia en ole saanut tietooni).  Yksi niistä on berbereiden, eli heidän omalla kielellään « amazigh’ien », perustuslaillinen hyväksyntä tasa-arvoisiksi kansalaisiksi.  Näiden berbereiden, Pohjois-Afrikan arabeja edeltäneiden asukkaiden, nimi suomeksi käännettynä on « vapaa mies ».  Heidän joukossaan on ollut monia kristittyjä ennen muslimien saapumista maahan.  Toinen uudistus on ”pääministerin aseman vahvistaminen” ja ”halu kohottaa oikeuslaitos riippumattomaksi vallankäyttäjäksi ».

Pääministeri tulee nimetään perustuslain mukaan ”poliittisesta puolueesta, joka on vaalien voittaja”.

"Oikeusvaltion vahvistaminen (...), henkilökohtaisen ja kollektiivien vapauden alueen laajentaminen (ei siis puhuta täydestä vapaudesta, vaan laajennuksesta) (...) ja lisäksi ihmisoikeuksien vahvistaminen kaikilla alueilla" kuuluvat perustuslailliseen uudistukseen, tarkensi Marokon kuningas.

Kuningas ilmoitti lähitulevaisuudessa tapahtuvasta komission muodostamisesta, jonka tehtävänä olisi « perustuslain uudistus ».  Komission presidenttinä tulee toimimaan peruslain erikoistuntija Abdeltif Menouni.  Kesäkuussa viimeistään Menouni esittää kuninkaalle perustuslain uudistusehdotukset.